FALKLANDSKÉ OSTROVY - III. Tučňák patagonský
Počet zobrazení: 2001929.11.2009 17:37:39
O tučňácích obecně, hlavně však o tučňácích patagonských.
Nemám ambici napsat vyčerpávající odbornou kompilaci, jen pár poznatků, které jsem shromáždil při přípravě na cestu a při vlastním fotografování volně žijících tučňáků na Falklandských ostrovech.

Tučňák má prostě blbé jméno.
Tučňák patagonský. Dvoření. Volunteer Point. Falklandské ostrovy. 2009.


Česká etymologie je asi jasná – „tlusťoch“. Anglická pak vychází prý buď z welšského pero (hlava) a gwyn (bílý), nebo, a myslím zřetelněji, z latinského pinguis (tuk).

Přece bychom nejeli na Falklandy, skoro na kraj světa, kvůli nějakému tučnému, odsouzeníhodně tlustému stvoření, které je tím pádem v dnešní době prostě „OUT“.

Jeli! Tedy hlavně.

Na Falklandských ostrovech žije pět druhů tučňáků. Jsou to:

tučňák patagonský (Aptenodytes patagonicus), King penguin, tučňák oslí (Pygoscelis papua), Gentoo penguin, tučňák magellanský (Spheniscus magellanicus), Magellanic penguin, tučňák skalní (Eudyptes chrysocome), Rockhopper penguin a vzácně tučňák žlutorohý (Eudyptes chrysolophus), Macaroni penguin.

Tučňák je samozřejmě pták. Do detailů se pouštět nebudu, každý to ví, a kdo to neví, tohle stejně nečte.

Snad jen: pták, který vyhledává vodu o teplotě 20°C až 4°C, a tak žije v prostoru jižně pod 45. rovnoběžkou, čtyři druhy z asi sedmnácti žijí i na antarktickém ledu do 60. rovnoběžky.

Kolonie
Tučňáčí kolonie jsou obvykle obrovské a jakkoliv kolonie jako celek vypadá homogenně, je tam značný provoz. Tučňáci přicházejí, odcházejí, krmí mladé, hašteří se, dokonce i bojují. Neustále je slyšet výrazný křik z desítek hrdel. Protože žijí a starají se o mláďata v párech, je třeba po návratu z lovu najít partnera nebo mládě. Člověk by řekl, že je to i v menších koloniích, jako v té na Volunteer Point, dost obtížné, natož v kolonii třeba se 100 000 jedinců. Tučňák se při tom kupodivu řídí pomocí hlasu a sluchu. Slyší sice podobné frekvence (30 až 12500 Hz) jako člověk, ale protože je schopen rozlišit 15 milisekund, slyší drobné rozdíly v délce každé sekvence volání i v jeho amplitudě. Hlas každého jedince má unikátní drobné rozdíly od hlasu ostatních a podle těchto rozdílů se vzájemně identifikují a v kolonii najdou. Tuto skutečnost jsem věděl a snažil jsem se hlasy jednotlivých tučňáků rozeznat, dva, tři možná pět různých bych rozeznal, ale ty měly jasně vyšší nebo nižší polohu, ostatní hlasy zněly úplně stejně.
Tučňák patagonský. Páření. Volunteer Point. Falklandské ostrovy. 2009.


Vidění je pochopitelně také důležité, zvláště při lovu potravy. Pod vodou je tučňák lehce dalekozraký a na souši zase krátkozraký. Oči má vůbec uzpůsobené spíše na dívání se pod vodou - vidí lépe v modré a zelenomodré části spektra, zato světlo vlnové délky nad 500 nm (červené) nevidí vůbec, koneckonců pod vodou to moc nepotřebuje. Odstíny žluté jsou ale pro některé druhy, např. tučňáka patagonského a císařského důležité při výběru partnera pro páření.

Kolonie je vlastně typickým "znakem" tučňáků, zvláštˇ těch nejtučňákovitějších: tučňáka císařského a tučňáka patagonského. Jeden z více důvodů, proč tučňáci žijí v kolonii je ochrana proti chladu. Tučňáci jsou samozřejmě teplokrevní, s tělní teplotou podobnou člověku, 35 - 45°C. Jestliže však klesne okolní teplota pod –10°C, mění tučnáci svoje sociální chování a začnou tvořit “trojice” hlavou k sobě, které se dále seskupují, tvoříc tak nakonec velmi kompaktní útvar, chránící tak před chladem teplé "jádro" každého jedince. Tento postup jim umožňuje přežít i extrémní chlad. Taková kompaktní protichladová kolonie čítá v mimohnízdní době 200-300 jedinců, v době hnízdění může mít jedinců 5 - 6 tisíc.
Tučňák patagonský. Péče o vejce. Volunteer Point. Falklandské ostrovy. 2009.

Windchill
Teplota -10°C, kterou jsem uvedl se nezdá být tak nízká. Člověk si vybaví obrázky, jak samci tučňáka císařského stojí ve vánici, pomalu chodí do spirály tak, aby byl každý vystaven jen chvíli hrozivě nízkým teplotám, a zároveň, aby každý uchránil zbytky tělesného tepla, skryt před větrem a na chvíli zahříván ostatními.

V těchto úvahách je třeba zohlednit tzv. "windchill". To je teplota, kterou pociťujete na povrchu těla při určité okolní teplotě a rychlosti větru, a je pochopitelně s klesající teplotou a zvyšující se rychlostí větru nepříznivější. Pro příklad: windchill při teplotě -10°C a při rychlosti větru 20 km/h je -23°C! Při rychlosti větru 40 km/h je to už -31°C! I my jsme windchill pociťovali, ačkoliv bylo antarktické léto. Při větru o rychlosti 20 km/h (běžný vítr na Falklandech) a teplotě 10°C je windchill 3°C, při větru rychlosti 40 km/h a stejné teplotě je to dokonce jen -1°C. Docela chladno na to válet se celý den na pláži. Rukavice tak byly důležitou součástí našeho vybavení.

Potápění
Potravou tučňáků jsou především drobné ryby, korýši a hlavonožci, proto je pro tučňáka nutností dobře se potápět. Pro ptáka pod vodou je vzduch samozřejmě důležitý, kyslík z nadechnutého vzduchu využívají tučňáci z 50ti procent, na rozdíl od pouhých 15ti procent u savců, to platí obecně. Také systém, jak se vyrovnat s dusíkem v krvi po ponorech, by tučňákovi záviděl každý potápěč. Je ale samozřejmé, že se jednotlivé druhy odlišují. Pro představu - běžný ponor tučňáka trvá asi 2 minuty a není hlubší než 50m. V tomhle ohledu vynikají tučňáci patagonští. Měření ukázala, že na lovecké výpravě, která trvá běžně týden, urazí v oceánu cestovní rychlostí 8 – 10 km/hod přes 400 km, udělají vice než 800 ponorů do průměrné hloubky 55m. Maximální hloubka ponoru změřená tučňáku patagonskému je prý ale přes 300m.
Tučňák patagonský. Péče o mládě. Volunteer Point. Falklandské ostrovy. 2009



Tučňák patagonský (Aptenodytes patagonicus) King Penguin
Tučňák patagonský je druhý největší tučňák po tučňáku císařském, měří mezi 85 a 95 cm a váží v době hnízdění 11 až 16 kg, mimo dobu hnízdění mohou dospělí vážit až 20 kilogramů.

Hnízdí dvakrát za tři roky (cyklus je 14-16 měsíců) a ačkoliv je to pták, tak si hnízdo nestaví. Zachovává při hnízdění i v kolonii své teritorium, které je ale necelý 1 m velké, a jak jsem se mohl přesvědčit, je dost nerudný, jestliže mu do něj jiný tučňák leze. Vejce, podobně jako tučňák císařský, zahřívá v kožním záhybu položené na nohou. Po snůšce prvního vejce se často znovu páří, protože první vejce je jakési "na zkoušku", a teprve z druhého vejce dojde obvykle po 20 dnech k vylíhnutí mláděte.

Mládě pak rodiče každé 4 až 6 dní krmí natrávenou potravou a tato, na pohled odporná tuhá haše, mu jde k duhu tak, až z původního “holátka” vyroste velká hnědá koule, kterou místní nazývají “oakum boy” a my jim říkali “koudelníkův syn”. Koudelník je nakonec těžší než rodič, nicméně než se tak stane, je ohrožován na životě buřňáky obrovskými a chaluhami. Také ze stává, že rodiče na loveckých výpravách zahynou a pak je mládě odsouzeno k smrti hladem, neboť mu žádný dospělý z kolonie potravu neposkytne.


Kolonie na Volunteer Point
Falklandské ostrovy jsou nejsevernějším hnízdištěm tučňáka patagonského, není jich tu tudíž mnoho. Největší kolonie na Volunteer Point čítá zhruba 1000 párů. Mimochodem celý poloostrov, včetně Volunteer Point je soukromá farma o rozloze 15 000 hektarů s asi 15 tisíci ovcí. Ostatní výskyt tučňáka patagonského na Falklandech je minimální. Na Jižní Georgii, Crozetových ostrovech a Kergulenách pak žije zbytek, asi 1.2 milionu jedinců.


Těch tisíc párů na Volunteer Point vyprodukuje asi 200 mláďat ročně. Kolonie tak pomalu od roku 1971, kdy se na tuto lokalitu vrátilo po téměř 100 letech třicet jedinců, roste.
Tučňák patagonský. Odrostlé mládě - "Koudelníkův syn". Volunteer Point. Falklandské ostrovy. 2009

Také proto je asi kilometr od kolonie domek strážce, a Derek dohlíží, aby se kolonii nic špatného nestalo. U Dereka a jeho ženy Trudy jsme také čtyři dny bydleli. Derek je nadšeným fotografem, fotí sice Canonem, ale i přesto, stejný zájem způsobil vzájemné porozumnění, které sice přineslo více prospěchu nám než jemu, nicméně i on na nás určitě jen tak nezapomene.

Takové cvoky tam nemá každý den.



Bohdan Němec, Stanley a Plzeň, únor 2009



Komentáře k článku 'FALKLANDSKÉ OSTROVY - III. Tučňák patagonský'
Komentář 1-1 / 1
25.1.2012 12:02:33
www.kravinet.net
TY OBRÁZKY SOU PEKNY
Komentář 1-1 / 1
Napsat komentář
Jméno
E-mail
E-mail se zobrazi jen administrátorovi.
Text
Maximálně 500 znaků. Delší text bude oříznut.
0/500
Všechny položky jsou povinné.